Ana Sayfa Genel Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır? Nikah İşlemleri İçin Gerekli Sağlık Evrakları

Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır? Nikah İşlemleri İçin Gerekli Sağlık Evrakları

2008
0

Hayatınızın en güzel kararını aldığınız bu dönemde yapmanız gerekenler listesinin en önemli maddesi Nikah tarihidir. Hemen hemen her çiftin evlilik kararı alır almaz aklına gelen sorular Nikah işlemleri nasıl yapılır? Nikah için gerekli evraklar nelerdir? Nikah için ne zaman baş vuru yapmak gerekir ?

Mutluluğunuzda küçük bir payımız olsun istedik, sizler için küçük bir yazı hazırladık.

Öncelikle evleneceğiniz tarihi aklınızda belirlemeniz gerekir. Belirlediğiniz tarihten ilk 6 ay içerisinde nikah tarihi alabiliyorsunuz.

Nikah için başvuru koşulları nelerdir?

  1. Yasalar önünde reşit olmak
  2. Kanunen evlenmeye mani hali olmamak
  3. Evlenmeye mani sağlık sorununun bulunmadığına dahi rapor almak
  4. Yaşadığınız yerin evlenmeye yetkili kurumuna müracaat etmek
  5. Medeni Kanun 124. maddesine göre: ” Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez.” 17 yaşının tamamlanması 18. yaştan gün almakla olur. Kanundan da anlaşılacağı gibi olağan evlenme yaşı budur; ancak kanun olağanüstü halleri bu kuralın dışında bırakmıştır.
  6. Medeni Kanun 132. Madde:” Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak 300 gün geçmedikçe evlenemez.” Bu hüküm sadece kadınları ilgilendiren bir hükümdür. Bu hükmün koyulmasının nedeni kadının eski evliliğinden herhangi bir hamilelik durumu meydana gelmişse soy bağı karışıklığını önlemek amaçlıdır. Ancak kadın iki halde bu süreyi beklemek zorunda değildir. Bunlardan ilki kadının hamile olmadığının anlaşılması ki bu da tam teşekküllü bir sağlık kurumundan alınan raporla sağlanır. İkinci durumumuz ise kadının eski kocası ile tekrar evlenmek istemesidir. Bu durumda da ortada soy bağı karışıklığına neden olacak herhangi bir durum olmadığı için süre beklemeye gerek görülmemiştir.

Adım adım nikah işlemleri

  • Evlenmeye karar veren ve kanunen mani bulunmayan çiftler istenilen belgeleri tamamlayarak, evlendirmeye yetkili kuruma müracaat ederler. ( 3’er Adet Fotoğraf son 6 aylık, Sağlık Raporları, Kimlik Aslı ve Fotokopisi kimlik değiştirme tarihi son 10 yıl içerisinde olmalıdır.)
  • Nikah için gün alınır.
  • 2 şahit ile nikah günü hazır bulunulur.
  • Nikah kıyıldıktan sonra uluslar arası evlenme cüzdanı verilir.
  • Evlendirmeyi yapan kurum, evlenme formları düzenleyerek ilgili nüfus müdürlüklerine gönderir.
  • Nüfus müdürlükleri evlendirmeyi tescil eder.

Nikah için başvuru yerleri

    • Belediye başkanlıkları (Evlenme memurluğu)
    • Nüfus müdürlükleri
    • Köy muhtarlıkları

Not: Yıldırım nikahı diye bir şey yoktur. Evlilik süreçlerini hızlandırmak isteyen çiftlerimiz; bulundukları en yakın şehre gidip misafirlikten yararlanıp bütün işlemlerini çok kısa sürede halledip evlenebilirler ?

Nikah İşlemleri İçin Gerekli Sağlık Evrakları

Evlilik öncesi telaşlar, düğün gününüze kadar bitmez. Rahat bir nefes alacağınızı sanıyorsanız, şimdiden söyleyelim yanılıyorsunuz. Sürekli eksikler çıkacak karşınıza.. bu yüzden tatlı telaşınızı, strese çevirmemek için her şeyinizi planlı ve programlı yapmanızda fayda var. Eksiklerinizi daha iyi görür ve zamanınızı daha iyi değerlendirebilirsiniz. Özellikle evlenmeye karar verdiğiniz tarihle, nikah (düğün) tarihiniz arasında az bir zaman dilimi varsa bu durum sizi daha çok panikleştirecektir. İlk önce yapılması gerekenler listesinde nikah tarihi almak olmalı. Evrakları hazırlamak, tarih almak evrelerinin aradan çıkması sizin için daha faydalı olur.

Nikah işlemleri nasıl yapılır? adlı konumuzda genel detaylardan bahsetmiştik. Bu konumuzda ise nikah işlemleri için gerekli sağlık evraklarından bahsedeceğiz.
İlk öncelikle evlenecek çiftlerimizin bağlı olduğu aile hekimine gitmeleri gerekir. Orada kan verip bazı değerlerinize bakacaklar ve daha sonra sizi verem savaşa yönlendirip akciğer filmi isteyecekler.

Aynı gün verem savaşa gidip oradaki tahlillerinizi de hallettikten sonra sonuçları tekrar aile hekiminize getirip onaylatıp evlilik için sağlık raporunuzu alabiliyorsunuz. Bu işlemler ücretsizdir. Daha sonra bağlı olduğunuz nikah salonuna gidebilir, gününüzü alabilirsiniz.
Fakat vaktim yok diyorsanız, özel veya devlet hastanelerinde sonuçlarınızı gün içerisinde ücretli alabilirsiniz.

Bulunduğunuz ile göre değişiklik gösterebilir. Sizin yapacağınız ilk iş sabah erken kalkıp sağlık ocağına gitmek olsun. Orada aile hekiminiz sizi yönlendirecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz